Belangrijke informatie voor de bakker |Lees online
Nederlands Bakkerij Centrum
Nieuwe adviezen Gezondheidsraad
Gisteren heeft de Gezondheidsraad haar nieuwe Richtlijnen goede voeding gepresenteerd. Deze richtlijnen zijn een belangrijk uitgangspunt voor gezondheidsadviezen in Nederland welke door het Voedingscentrum vertaald zullen worden in de Schijf van Vijf. Wanneer er wijzigingen in de Schijf van Vijf worden doorgevoerd, komen wij hier uiteraard op terug. 

Voor u als bakker is dit belangrijke informatie omdat granen - in het bijzonder volkorenbrood - onderdeel uitmaakt van het advies. Hieronder leest u bekonopt de bevindingen van de Gezondheidsraad.

Speel ook in op de 'gezondheidstrend'. Wilt u uw klanten beter informeren over voeding en gezondheid? Bekijk dan de kennisdossiers van het NBC Kennisloket
Gezondheidsraad concludeert “met ten minste 3 volkorenboterhammen bewezen gezondheidswinst”
De Gezondheidsraad stelt in de nieuwe Richtlijnen goede voeding het belang van volkoren voor gezondheidswinst vast. Het advies luidt om ten minste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten onderdeel te laten zijn van een gezond voedingspatroon.

De Gezondheidsraad stelt dat door het dagelijks eten van minimaal 3 volkorenboterhammen, de vezels in dit volkorenproduct een positief effect hebben op de bloeddruk en zorgen voor een lager risico op beroerte en coronaire hartziekten. Daarnaast verlagen volkorenproducten het risico op het ontstaan van diabetes en darmkanker. Verder concludeert de Gezondheidsraad dat overtuigend is aangetoond dat de vervanging van suikers door zetmeel het LDL-cholesterol, een risicofactor voor coronaire hartziekten, verlaagt.

De nieuwe Richtlijnen goede voeding zijn:

  • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen
  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Drink dagelijks drie koppen thee
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Afmelden